• DEZVOLTAREA EDUCAȚIEI NATO PENTRU ASIGURAREA CALITĂȚII PRIN IMPLEMENTAREA MODELULUI DE INSTRUIRE „ÎNVĂȚĂ-VIZIONEAZĂ-INTREABĂ”

  Author(s):
  Emilian Radu Balanescu (see profile)
  Date:
  2023
  Item Type:
  Technical report
  Institution:
  Joint Force Development Directorate / Allied Command Transformation
  Tag(s):
  transformare digitală în educație, tehnologii de învățare adaptivă, învățare multimodală, inteligență artificială, modele de e-learning, chatbot conversațional AI în educație și instruire
  Permanent URL:
  https://doi.org/10.17613/px2k-pb25
  Abstract:
  Lucrarea prezintă o analiză detaliată și o metodă de implementare a modelului de instruire „Învață-Vizionează-Întreabă” (IVI), ca o potențială soluție, pentru a îmbunătăți instruirea în domeniul asigurării calității în cadrul NATO. Prin abordarea cerințelor rapid evolutive din cadrul domeniilor specializate, modelul IVI integrează instrumente digitale și metode tradiționale de predare pentru a crea o experiență de învățare care să răspundă nevoilor cursantului. Modelul este alcătuit din trei componente interdependente: modulul Învață, reprezentat de un curs online structurat; modulul Vizionează, susținut de un canal YouTube specializat pentru o înțelegere vizuală îmbunătățită; și modulul Întreabă, creat cu ajutorul unui chatbot bazat pe Inteligență Artificială (IA) pentru o învățare interactivă. Această abordare inovatoare oferă diverse stiluri de învățare, conferind sistemului eficacitate și accesibilitate continuă. Lucrarea analizează în continuare deficiențele identificate în modelele tradiționale de instruire, subliniind nevoia de elemente practice, vizuale și interactive în educația modernă. Este explorată opțiunea integrării asistentului IBM WatsonX ca și chatbot conversațional IA, în cadrul modelul IVI, evidențiind avantajele sale în furnizarea de interacțiuni consistente, precise și ușor de utilizat, comparat cu modelele IA de tip Generative Pre-trained Transformer (GPT). Adițional, este descris un proces alcătuit din șapte pași destinat adaptării modelului IVI la diverse domenii, precum și descrierea unei proces de îmbunătățire continuă pentru asistentul IBM WatsonX, asigurând relevanța și eficiența acestuia în peisajul educațional aflat în evoluție rapidă. Modelul IVI, prin întrebuințarea unică a tehnologiilor educaționale moderne, nu numai că îmbunătățește experiența de învățare din carul cursul NATO de asigurare a calității (S7-137), dar are și potențialul de a fi adaptat în diverse domenii de specialitate, promițând o forță de muncă mai eficientă.
  Metadata:
  Status:
  Published
  Last Updated:
  4 months ago
  License:
  Attribution

  Downloads

  Item Name: pdf the_learn_watch_ask_lwa_training_model_final_ro_1.pdf
    Download View in browser
  Activity: Downloads: 43